A B12- vitamin alap vázát úgynevezett „tetrapirol” gyűrű képezi, melynek centrumában kobalt található. Ezt a molekula formációt nagyon ötletesen használja ki a természet. Ha például erre a központi helyre a kobalt helyett magnézium kerül, akkor a növények zöld színét adó klorofil molekulát kapunk. Ha ugyanerre a helyre vas ion kerül, akkor pedig hemoglobinról beszélünk, amely vérünk vörös színét adja és melynek segítségével vérünk a létfontosságú oxigént szállítja.

Milyen működések köthetők a B12-vitaminhoz?

  • Vörösvérsejtek előállításában való részvétel
  • A folsav koenzimek előállítási ciklusában való részvétel
  • Normál idegképződés, mielináció
  • Metionin előállítása homociszteinből
  • Immunrendszerre gyakorolt hatás – a sejtes immunitásért felelős fehérvérsejtek felszabadulásában játszik szerepet, melyek az elsődleges védelmi vonalat képezik a fertőzések felismerésében és a megfelelő immunválasz elindításában.

A felsorolásból – mely a teljesség igénye nélkül készült – is látható, hogy milyen sokrétű a B12- vitamin hatása.

Fektessünk tehát hangsúlyt a B12- vitamin bevitelére. A táplálékok közül az állati eredetű élelmiszerek, első sorban, a tojás, a máj, a hús, a hal tartalmaz B12- vitamint.

Többet szeretnél megtudni a B12 vitaminról? Kattints és olvasd el cikkünk előző részét is!

Ha biztosak szeretnénk lenni a megfelelő mennyiség bevitelében, akkor érdemes olyan táplálék kiegészítőt választani, amely a B12 vitamint a szervezetben is megtalálható metolkobalamin formában tartalmazza.

Cefavit® B12 vitamin