Site icon Bilac

B12-vitaminról bővebben

A B12-vitamin (cianokobalamin) fontos vitamin a szervezetünk számára, nélkülözhetetlen a növekedéshez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a vérképzéshez.

Az ajánlott napi dózist nem feltétlen érdemes átlépni, mert nagy valószínűséggel nem fog felszívódni 1000mcg-nál több.

Az emberi szervezet nem képes előállítani a B12 vitamint, ezért külső forrásból kell hozzájutnia. A B12 vitamin szinte kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található. A kérődző állatoknál az előgyomorban található mikroorganizmusok állítják elő a B12 vitamint. Más növényevő állatok olyan táplálékkal veszik magukhoz a B12 vitamint, amelyben B12 vitaminképző mikroorganizmusok élnek. Azok tehát, akik nem fogyasztanak elegendő húst, halat és tejterméket, csupán élelmiszerekből nehezen tudják fedezni a napi B12 vitaminszükségletüket.

B-12 vitamin hiány áll fenn? Mik a tünetek?

Hogyan pótoljuk?

Egyrészt táplálkozással érdemes- hús, hústermékek, belsőségek, tej, tejtermékek, tojás, halak. Akik nem vagy csak keveset fogyasztanak ezekből a termékekből, érdemes más utat keresni a pótlásra!

Különösen fontos néhány gyógyszer szedése mellé B12 -vitamint szedni! Milyen gyógyszerhatóanyagok azok, amelyekre érdemes odafigyelni?

felhasznált irodalom:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31463247/

 

 

Exit mobile version