Site icon Bilac

D-vitamin szükséglet várandósan

D-vitamin szükséglet várandósan

Várandósság alatt, a baba megfelelő fejlődéséhez rengeteg vitamint és ásványi anyagot kell a kismamáknak fogyasztani, melyek természetes úton való beviteléhez „embert-próbálóan” tudatosan kell táplálkozni. Van azonban egy vitamin, ami kiemelten fontos a baba zavartalan fejlődéséhez, ám a táplálkozással nem mindig tudunk elégséges mennyiségnem hozzájutni, különösen a várandóság alatt nem, mikor is megnő a beviteli igény.  Ez a D-vitamin.

A D-vitamin fontosságáról az utóbbi években egyre többször beszélünk, hiszen elengedhetetlen az egészséges csontozathoz, fogazat kialakulásához és megtartásához, vagy akár az immunrendszer megfelelő működéséhez. Európában a téli időszakban majdnem minden ember D-vitamin hiányos. Ma már tudjuk azt is, hogy nem csak az angolkór kialakulásáért lehet felelős ennek a vitaminnak a hiánya, hanem egyes daganatok kialakulásával, a cukorbetegséggel vagy szív-érrendszeri problémákkal is összefüggésbe hozható.

A baba, a mama és a D-vitamin

A felnőttek számára ajánlott 2.000 NE (Nemzetközi Egység) D-vitamin elegendő a terhesség első trimeszterében. Azonban a szakemberek a 12. héttől már 4000 NE napi dózist javasolnak, ugyanis hiánya esetén megnő a cukorbetegség vagy bizonyos gyulladások kialakulásának kockázata, ami akár koraszülést is okozhat.  A D-vitamint kizárólag étellel nehéz pótolni. Nyáron, amikor megnő a napsütéses órák száma és eleget tartózkodunk a szabadban, akkor bőrünk megfelelő mennyiségű D vitamin termelésére képes. Ám kora ősztől késő tavaszig a Nap UVB sugárzása segítségével „beszerezhető” D vitamin mennyisége nagyon csekély, ezért pótlásra szorulhatunk.

Az angolkórról régóta tudjuk, hogy a D-vitamin hiánnyal függ össze. A legújabb kutatások szerint – elégtelen mennyiségének – fontos szerepe van a koraszülés vagy az alacsony születési súly kialakulásában is. Ugyanígy, több kutatás is bizonyította már, hogy a várandósság alatti megfelelő D-vitamin bevitel csökkenti az 1-es típusú cukorbetegség és az autizmus kialakulásának kockázatát.

Ősztől tavaszig pótoljuk tudatosan a D-vitamint!

A hazai „átlag táplálkozással” számolva, naponta kb. 80 NE D vitamin jut a szervezetbe az őszi-téli-tavaszi időszakban. Így érthető, hogy a szakemberek nyomatékosan javasolják ebben az időszakban a D3 vitamin tartalmú készítmények alkalmazását. Túladagolástól nem kell tartani, hiszen ún. „akut túladagolása” nincs a D-vitaminnak. A napsütéses órák számának csökkenésével el kell kezdeni a pótlást!

 

Exit mobile version