Miért van szükség frukto-oligoszacharidra?

A frukto-oligoszacharidok nem emészthető élelmiszer-összetevők, amely megtalálhatóak számos zöldségfélében, gyümölcsökben. A szervezet ezeket csak részben képes feldolgozni és a megmaradt emésztetlen részek szolgálnak a jótékony baktériumok táplálékául mind a bél- mind pedig a hüvelyflórában. Azért is fontos jelenlétük, mert ennek segítségével képesek a jó baktériumok szaporodni és megőrizni, megteremteni az egészséges flórát.

Mi boríthatja fel az egészséges flórát?

A bélflóra egyensúlya kulcsfontosságú, mivel ez immunrendszerünk egyik meghatározó eleme. Az orvos által felírt antibiotikum kezelések köztudottan nem válogatnak a baktériumok kiirtásában, így amellett, hogy a kártékony kórokozókat elpusztítják, a jó baktériumok számát is jelentősen csökkentik. Gyomor-bélrendszeri fertőzések esetén is bizonyítottan megváltozik a bélflóra összetétele, ám akár a helytelen táplálkozás – különösen, ha fennáll valamilyen étel-intolerancia – is okozhat ilyen problémát.

A természetes hüvelyflóra összetétele szintén megváltozhat antibiotikum-kezelés hatására, sőt a gombaellenes készítmények vagy a hüvelyben használt fertőtlenítő hatású szerek is károsíthatják azt. Ha bármilyen helyi panaszt jelentkezik, mint például égő, viszkető érzés, vagy folyás, akkor valószínű, hogy felborult a hüvelyi flóra egyensúlya, ugyanis a fertőzést okozó baktériumok szaporodásukkal „elnyomják” a jótékony Lactobacillusokat.

Mindezek miatt különösen antibiotikumok használata alatt és után nagyon fontos pótolni a jótékony baktériumokat, amelyek visszaépülve a bél- és a hüvelyflórába, biztosítják annak egyensúlyát és megfelelő működését.

 

Bilac Harmony