A kollagénről sokaknak elsősorban a bőr jut az eszébe, pedig ez a fehérje sokkal nagyobb szerepet játszik testünkben, mint hinnénk. Nem csak a bőr és a kötőszövetek állapotának fenntartásában van fontos szerepe, de bizonyítottan szerepet játszik az ízületek, az izmok, a porcok, sőt, még a fogak összetételében is.

A kollagén egy olyan fehérje, amelyet maga termel a szervezet és kb. 25-30 éves korunkig ez általában elegendő is. Az idő elteltével azonban ez a termelés folyamatosan csökken. Pótlása profi és hobbi sportolók körében is egyre nagyobb teret nyer magának, valamint a sportorvosok és dietetikusok is egyre többet javasolják alkalmazását.

Ízületek, csontok

Egyik népszerű tulajdonsága ugyanis a kollagénnek, hogy az ízületek és a „szivacsszerű” porcok rugalmasságát biztosítja. Nem véletlen, hogy idősebb korban jellemzőek az ízületi fájdalmak, ez összekapcsolódhat a szervezet kollagén szintjével is. A rugalmasság növelésével a kollagén stabilabbá teheti a porcokat, így csökkenthetőek az ízületi fájdalmak és a sportsérülések esélye is.

Mivel a kollagén fontos eleme a csontszerkezetnek, termelésének csökkenésével a csontok erőssége csökkenhet. A kutatások alapján az orvosok úgy tartják, a csontsűrűségre is hatást gyakorol a kollagén, amely a csontritkulásban szenvedők esetében jelenthet ígéretes kiegészítő terápiát a jövőben.

Izmok

Egyre nagyobb hangsúlyt kap sportolók körében is a kollagén izomtömeg növelő és – regeneráló hatása miatt. Mivel a kollagén része az izomszöveteknek, pótlása szükséges lehet ezen szövetek kialakulásához (ezáltal az izomtömeg növeléshez) illetve a regenerálódásához egy esetleges sérülés (pl. izomhúzódás, vagy izomláz) esetén. 

Kollagén gyermekkorban

Bár gyermekeknél még jól működik a szervezet kollagén termelése, azonban a tinédzser korban jelentkező hirtelen növekedés, különösen, ha ez aktív sportolással kapcsolódik össze, bizony okozhat hirtelen fájdalmat – jellemzően a térd, boka és a könyök területén. Ezért, ha a gyermek aktívan sportol, megelőzésképpen érdemes lehet tiszta kollagén alkalmazása. 

Tiszta kollagén

Mivel rengeteg kollagénkészítmény kapható a piacon, nehéz közöttük eligazodni, de az ízületek, izmok és porcok támogatására érdemes tiszta kollagént alkalmazni. Ennek alkalmazása lényegesen egyszerűbb, hiszen fagyasztva szárított (liofilizált) formában érhető el, melynek egy „szivacsos” állaga van, így teljesen íztelen és folyadék nélkül alkalmazható. És e mellett fontos lehet, hogy a fagyasztva szárított kollagén 99,9%-os tisztaságú, így nem tartalmaz más felesleges adalékanyagot és természetes a szervezet számára.

Colafit® 60 db kollagén-kocka C-vitaminnal