1. A B12 vitaminhiányos kategóriába tartoznak azok a felnőttek, akik jelentős munkahelyi terhelésnek és ebből fakadó stressznek vannak kitéve; akiknél a munkahely és a család egyaránt elvárásokat támaszt, és akiknél a legkevesebb mindig az időből van. A vitamin- és nyomelemhiány esetükben – részben – a nem megfelelő stresszkezelési módszereknek, a dohányzásnak, a mértéktelen kávézásnak, a rendszertelen táplálkozásnak, az alkoholfogyasztásnak tudható be.
  2. Azok a fiatal felnőttek, elsősorban nők, akik rohanó életmódjukkal, feszített mindennapi tempójukkal együtt járó módon sok esetben hiányosan, egyoldalúan táplálkoznak.
  3. A nem kellőképpen változatosan táplálkozók és a divatdiétáknak hódolók szervezete is hiányt szenvedhet bizonyos vitaminokból, nyomelemekből, ásványi anyagokból (vegánok vegetáriánusok)
  4. Idős korúak, akinél a felszívódás a bélrendszerben már nem működik megfelelő képpen. Kevesen tudják, de ez a felszívó képesség önmagában a kortól is romolhat. Ráadásul az idősebb korúak általában sok féle gyógyszert is szednek, melyeknek lehet B12 vitamin hiányt okozó mellékhatásuk, mint például a protonpupa gátlóknak, a metformin tartalmú készítményeknek, a H2 receptor blokkolóknak, hogy csak a gyakoribbakat említsük.
  5. Kismamák. A várandósság idején megnövekszik a B12 vitamin igény, hiszen a magzat idegrendszerének fejlődéséhez anyai B12 vitamint „használ”.

 

B12 vitaminhiányos állapot kezelése lényeges, ugyanis az enyhe hiányállapotai is – a fertőzésekkel szembeni fogékonyság növekedésén túl – általános fáradtsághoz és a jó közérzet hiányához vezethetnek. Továbbá, a B12 vitamin hiánya esetén memória és a koncentrálóképesség romlása tapasztalható, gyakoribbá válnak a hangulati mélypontok, nőhet a depresszió előfordulási gyakorisága.