A hidrolizált kollagén (HC) egy kis molekulatömegű (3–6 KDa) peptidcsoport, amelyet enzimes hatással lehet előállítani savas vagy lúgos közegben, meghatározott inkubációs hőmérsékleten. A HC különféle forrásokból, például szarvasmarhából vagy sertésből nyerhető ki.

A kollagén az emberi test által termelt legfontosabb fehérje, főleg a glicin (33%) aminosav, a prolin és a hidroxi-propolin (22%) (elsődleges szerkezet) alkotja egy triplex hélixben, amelyet három a lánc alkot. 

A kollagénszint és a kollagéntermelődés nagyjából 30 éves kor után folyamatosan csökken és ennek a csökkenésnek a látható és érezhető jeleit nevezzük öregedésnek. Ekkor a bőr veszít a rugalmasságából, csökken a vízvisszatartó képessége, így kevésbé lesz feszes és megjelennek a ráncok is. Emiatt jelentkezhet az idős korral egyre több ízületi probléma, emésztőrendszeri probléma, mert a kollagén a bélfalon egy védőréteget képez, aminek a vastagsága és a fedése idővel szintén csökken. Emiatt a védőszerep miatt is szokták terápiás levesnek hívni a csontlevest (reggel akár éhgyomorra), hiszen a legjobb módszer egy fertőzés vagy betegség során, hogy a béltraktust regeneráljuk, ha ezt fogyasztjuk!  Az életkoron kívül a stressz, a dohányzás, a rossz táplálkozás, a kialvatlanság és túl sok káros UV sugárzás is mind csökkenti a test saját kollagéntermelését.

Hogyan pótoljuk?

Orális kollagénpótlás az egyik megoldás. A kollagénveszteség a testben 40 év után az emberi test évente 1% körüli veszteséget szenvedhet, és körülbelül 80 éves korban a kollagéntermelés a szervezetben összességében 75% -kal csökkenhet a fiatal felnőttekéhez viszonyítva. Ehhez más tényezők is hozzájárulnak, mint például a szervezetben lévő szabad gyökök, a megfelelő étrend, a dohányzás, az alkoholizmus és a betegségek. A kollagén szerepe a testben nagyon fontos, mert segíti a szervek fejlődését; seb és szövet gyógyulása; szaruhártya, íny és fejbőr helyreállítása.

A kollagén segíti a csontok és az erek helyreállítását. A szaruhártyában a kollagénszövet mechanikai és optikai tulajdonságokat kap. A sejt biológiai funkcióiban jelen van, mint a szaporodás, a sejtek túlélése során. Tehát a kollagén az emberi testben teljes egészében jelen van a csontokban, az inakban, az ínszalagokban, a hajban, a bőrben és az izmokban. A bőr az emberi test legnagyobb szerve, a kollagén rugalmas kötőanyagok és a hialuronsav a fő szerkezeti alkotóeleme. A bőr megvédi a szervezetet a külső károsodásoktól, szabályozza a hőmérsékletet, és más testi funkciókat is ellát.

Az öregedés egy természetes folyamat, amely magában foglalja az emberi test változását; a bőr morfológiai, szerkezeti és funkcionális romlást szenved, a kollagén csökkenti, az elasztin-kötők pedig elősegítik a vonalak és ráncok kialakulását. A bőr öregedésének ellenőrzése kihívást jelent a kozmetikai iparban, de a HC alternatív megoldásnak bizonyult az öregedés hatásainak lelassításában. 

Az orális kollagénpótlás történhet kapszulákkal vagy por formában- a kollagén piac hatalmas, rengeteg termék megtalálható rajta. Ajánlott napi bevitel 5-1o gramm (bele kell számolni a fehérje bevitelbe- főleg sportolóknál, fogyókúrázóknál!)

Kapszulákban átla 280 -500mg / kapszula mennyiségű kollagén található, így ebből jóval többet kell naponta pótolni. A por forma egy kényelmesebb megoldás, ott már található olyan, amelyben 9-10000 mg van egy adagban. 

Természetes kollagén források: tojás, spirulina, csontleves (húsleves), zselatin, tőkehal

Homolya Orsolya dietetikus

Colafit® 60 db kollagén-kocka C-vitaminnal