Site icon Bilac

Mi az a Szuperoxid-dizmutáz (SOD)?

A sárgadinnye eredete 5000 évre nyúlik vissza. Ez nem csak egy finom és frissítő gyümölcs, hanem ezenkívül értékes, egészséges anyagokat is tartalmaz. A Cantaloupe dinnye kivonat egyik fő összetevője a szuperoxid-dizmutáz, azonban ezen kívül sok értékes anyagot tartalmaz úgymint katalázt, koenzim Q-t, glutation-peroxidázt, A, C, E-vitamint, karotinoidokat, zsírsavakat.

Ezek az anyagok fontos szerepet játszanak az immunrendszer modulálásában, hiszen a sejtanyagcsere során felszabadult káros végtermékek, mint a hidrogén-peroxid eltávolítását is segítik.

Így az immunrendszer védekező sejtjei is optimálisan képesek működni akár vírusos, akár bakteriális fertőzés esetén.

A legújabb kutatások bizonyították, hogy a Cataloupe dinnye szuperoxid-dizmutázban (SOD) gazdag kivonata számos érdekes tulajdonsággal rendelkezik. Az oxidatív stressz csökkentésével védi a sejteket a korai öregedéstől. Májvédő hatású és pozitívan befolyásolják a fáradtságot és a stresszt.

A Cataloupe dinnye természetes SOD tartalma kiemelkedően magas és hosszú ideig magas marad a leszedése után is.

Szuperoxid-dizmutáz – SOD – 10mg = 140IU

A szuperoxid-dizmutáz egy enzim, amely katalizálja a szuperoxid gyök lebontását közönséges molekuláris oxigénné és hidrogén-peroxiddá. Az SOD négy formában létezik, attól függően, hogy cinket, mangánt, rezet, vagy vasat tartalmaz.

Az SOD tehát fontos antioxidáns hatást fejt ki szinte minden oxigénnek kitett élő sejtben. Az immunsejtek antioxidáns védelme különösen fontos az immunrendszer megfelelő működése szempontjából.

Szuperoxid-dizmutáz hiány

A szuperoxid-diszmutáz egy olyan természetes enzim, amely katalizálja a szuperoxid gyök lebontását közönséges molekuláris oxigénné és hidrogén-peroxiddá. A szuperoxid az oxigén-anyagcsere melléktermékeként keletkezik. Ha a SOD hiánya miatt a szuperoxid gyök lebontása nem megy végbe, a felszaporodó szuperoxid gyökök sejtkárosodást okozhatnak.

Az SOD tehát fontos antioxidáns hatást fejt ki szinte minden oxigénnek kitett élő sejtben, így az immunsejtekben is.

Exit mobile version