Az „oligoszacharid” kifejezés rövid cukormolekula-láncokat takar (oligo, azaz kevés, szacharid, azaz cukor). Amikor oligoszacharidokat fogyasztunk, az emésztetlen részek táptalajul szolgálnak az olyan „jó” baktériumok számára, mint a Bifidobaktériumok és a Lactobacillus fajták. Ezek (frukto, malto, galakto vagy xilo-oligoszacharid) legtöbbje az emésztőenzimeknek ellenáll, tehát emésztetlenül kerül a vastagbélbe, melyek közül némelyik prebiotikus jellegű, azaz a szervezetre jótékony hatású (probiotikus) bélbaktériumok szaporodását segítik.

Természetes formában a csicsóka, tej, zabpehely, banán, cikória, hüvelyesek, hagymafélék tartalmazzák.

Szervezetünk immunrendszerének megfelelő állapota egészségünk alapja. A test védekezőrendszerének működésében a bélflóra összetétele kiemelten fontos, mivel immunrendszerünk 70%-a az emésztőrendszerben található, és szoros összefüggésben áll a jótékony bélbaktériumok tevékenységével. E hasznos baktériumtörzsek aktivitását optimális táplálkozás révén kedvező irányba tudjuk befolyásolni olyan étrenddel, amely rosttartalma által tápanyagot szolgáltat a vastagbél flórájának.

Mik azok a prebiotikumok?

A prebiotikumok olyan természetes, szerves, nem emészthető tápanyagok (rostok), amelyek serkentik vastagbélben található, számunkra fontos baktériumtörzsek szaporodását és/vagy aktivitását, ezáltal segítik a szervezet egészségi állapotának javítását (5). Prebiotikumok közé tartozik: inulin, laktulóz, oligoszacharidok többféle fajtája (frukto-oligoszacharid, glukóz-oligoszacharid).
Bizonyos prebiotikumok már az emésztőrendszer kezdeti szakaszában lebontódnak, így nemcsak a hasznos baktériumoknak szolgálnak tápanyagul, hanem a patogéneknek is. A frukto-oligoszacharidok olyan vízben oldódó rostok, amelyek kizárólag a hasznos baktériumtörzsek (laktobacilusok és bifidobaktériumok) szaporodását segítik (6, 7).

Miben segítenek minket a hasznos bélbaktériumok?

Szükség van rájuk a gyomor-bél rendszer optimális működéséhez (2), csökkentik a (legfőképp a rotavírusos fertőzés és az antibiotikumok szedéséhez társuló) hasmenés, valamint a székrekedés kockázatát (3), segítenek lebontani a toxikus és felesleges anyagokat, a rostok egy részét rövid szénláncú zsírsavakká bontják, amelyek a vastagbél sejtjeit táplálják, s csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, serkentik az immunrendszert, gátolják más káros (patogén) mikroorganizmusok elszaporodását.

Milyen tényezők károsíthatják a hasznos bélbaktériumokat?

Antibiotikumok szedése (4), kemoterápia, radiológiai kezelés, stressz, helytelen táplálkozás vagy kóros állapotok a bélbaktériumok pusztulását okozhatják.
A bélflóra egyensúlyának megbomlása betegségekre vezet. Ennek jelei: az ellenálló képesség csökkenése, fáradtság, emésztési zavarok, felszívódási problémák, allergiás reakciók, bőrproblémák (pszoriázis, akne, ekcéma).

Irodalom
1. Táplálkozási Akadémia Hírlevél. 5, 2008 URL: http://www.diet.hu/index.php?content=114 (2009. április 10.)
2. Pap, Á., Demeter, P.: Probiotikumok a diétás kezelés hatékony kiegészítői a gasztroenterológiában. Hippocrates, 2, 78, 2006. URL: http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/VIII/2/078.htm (2009. április 10.)
3. Farnworth, E. R.: The evidence to support health claims for probiotics. J. Nutr. 138, 1250S–1254S, 2008.
4. Quigley, E., Quera, R.: Small intestinal bacterial overgrowth: roles of antibiotics, prebiotics, and probiotics. Gastroenterology, 130, 2, S78–S90, 2006.
5. Pan, X., Wu, T. et al.: Influence of oligosaccharides on the growth and tolerance capacity of lactobacilli to simulated stress environment. Lett. Appl. Microbiol., 48, 3, 362–367, 2009.
6. Kelly, G.: Inulin-type prebiotics – a review: part 1. Altern. Med. Rev., 13, 4, 316–330, 2008.
7. Macfarlane, G. T., Steed, H. et al.: Bacterial metabolism and health-related effects of galacto-oligosaccharides and other prebiotics. J. Appl. Microbiol., 104, 2, 305–344, 2008.
8. Kontraszti, M: Az élelmi rostokból származó zsírsavak élettani hatása. Új Diéta, 3-4, 20–23, 2001.
9. Goetze, O., Fruehauf, H. et al.: Effect of a prebiotic mixture on intestinal comfort and general wellbeing in health. Br. J. Nutr., 100, 5, 1077–1085, 2008.
10. Fukushima, Y., Kumagai, A.: Prevention of osteoporosis by foods and dietary supplements. Chocolate malt drink MILO: nutrition in children and calcium absorption. Clin. Calcium, 16, 10, 1706–1713, 2006.

Bilac Harmony

Ez a webhely funkcionális sütiket és külső szkripteket használ az élmény javítása érdekében.
Elfogadás
Szükséges, funkcionális
WordPress
Az oldalak közti funkciók alapvető működéséhez.
Cookie betöltés státusz tárolása.
A korábban elfogadottok cookiek státuszának tárolására.
A WordPress cookie-k beállítására való képességének vizsgálatához.
Bejelentkezéskor a hitelesítési adatok tárolására.
Védelmet igyekszik biztosítani heckerekkel szemben.
Mikor és ki van bejelentkezve.
Az Ön egyéni felhasználói azonosítója, ezzel testreszabhatja az adminisztrációs felület nézetét, és esetleg a webhely felületét is.
A wp-settings-[UID] beállításának időpontja.
A blogodhoz történő hozzászólás előadója.
A blogodhoz történő hozzászólás email címe.
A blogodhoz történő hozzászólás előadójának honlapcíme (ha meg lett adva).
A lefordítható karakterláncok nyelvének tárolásához.

Bővebben


WooCommerce
Egyedi felhasználói azonosító tárolása.
Segít a WooCommerce-nek meghatározni, hogy mikor változik a kosár tartalma.
Segít a WooCommerce-nek meghatározni, hogy mikor változik a kosár tartalma.
Egyedi kód minden vásárlóhoz, az adatbázisban az egyes vásárlók kosáradatainak megtalálásához.
Legutóbb megtekintett termékek tárolására.
Elvetett bolti közlemény, figyelmeztetés tárolására.
Ez(ek) a sourcebuster sütik a látogatás forrásának azonosítására szolgálnak, és a felhasználói műveletekre vonatkozó információkat tároljaák cookie-ban. Ezek analitikai és viselkedési sütik, amelyet a webhely látogatói élményének javítására használnak.

Bővebben itt és itt


WordFence
Ezt a cookie-t a Wordfence tűzfal használja az aktuális felhasználó képesség-ellenőrzésére a WordPress betöltése előtt.
Ez a cookie arra szolgál, hogy értesítse a Wordfence adminisztrátorát, ha egy rendszergazda új eszközről jelentkezik be.
A Wordfence egy olyan funkciót kínál a webhely látogatóinak, amellyel megkerülheti az országblokkoló funkciót egy rejtett URL elérésével. Ez a cookie segít nyomon követni, hogy kinek kell engedélyeznie az országblokkoló funkció megkerülését.
Azoknak a felhasználóknak, akik bejelentkezéskor 2FA-t használnak, ez a cookie lehetővé teszi számukra, hogy ugyanazzal a böngészővel jelentkezzenek be, anélkül, hogy minden alkalommal 2FA-t kellene használniuk, legfeljebb 30 napig.

Bővebben

Google sütik
Hozzájárulást állít be a hirdetéssel kapcsolatos felhasználói adatok elküldéséhez. Bővebben
Beállítja a személyre szabott hirdetésekhez való hozzájárulást. Bővebben
Nincs lehetőség hirdetésekkel kapcsolatos új cookie-k írására.
Nem olvashatók a belső felektől származó meglévő hirdetési cookie-k.
A kérelmek küldése egy másik domainen keresztül történik a korábban beállított, harmadik féltől származó cookie-k kérelemfejlécben történő küldésének elkerüléséhez.
A Google Analytics nem ír és nem olvas Google Ads-cookie-kat, és a Google-jelek funkciói nem gyűjtenek adatokat az ilyen forgalomról.
A rendszer gyűjti az oldal teljes URL-címét, beleértve hirdetéskattintási információkat az URL-paraméterekben (pl. GCLID/DCLID). A hirdetéskattintási információkat a rendszer csak a hozzávetőlegesen pontos forgalomméréshez használja fel.
Az IP-címeket az ország meghatározásához használjuk, de a címeket soha nem naplózza a Google Ads és a Floodlight rendszere – a begyűjtésük után azonnal töröljük őket. Megjegyzés: A Google Analytics a normális internetes kommunikáció részeként gyűjti az IP-címeket. További információ az IP-címek Google Analytics szolgáltatásban végzett maszkolásáról Bővebben
Tiltása esetén a rendszer cookie-t nem tartalmazó pingeket küld a Google Analytics számára. Nem kerül sor Analytics-cookie-k beállítására, elérésére és olvasására az eszközön. Ennek következtében a cookie-t nem tartalmazó pingek anonimizált, nem azonosítható Google Analytics-események. Bővebben
Egyéb
Hirdetési kampányok célközönségének mérése, optimalizálása és kiépítése.