D-vitamin meghatározása és formái
A D-vitamin a szteroid hormonok családjába tartozó vitamin és ugyanakkor aktív hormon, amely zsírban oldódik és hővel szemben ellenálló.
A napfény ultraibolya (UV) komponensének hatására az emberi szervezetben is képződik a bőrben lévő 7-dehidrokoleszterinből, amely a bélben szintetizálódik koleszterinből. A növények ergoszterinjéből ugyancsak az UV sugárzás hatására jön létre D-vitamin. Így két formáról beszélhetünk:
- D2-vitamint (ergokalciferol), a táplálékkal vesszük fel.
- D3-vitamin (kolekalciferol), amely a bőrben napfény vagy mesterséges besugárzás hatására keletkezik az előanyagából, a 7-dehidrokoleszterinből, illetve a táplálékkal jut be a szervezetbe.
Az állati eredetű élelmiszerek D3- és D2-vitamint, a növényi eredetűek D2-vitamint tartalmaznak. A D3-vitamin-képzés az életkorral jelentősen csökken, a fiatalok bőrében a D-vitamin szintézis kb. kétszer olyan intenzív, mint az idősekében. Fekete bőrszínűeknél öt-tízszer több napsugárzásra van szükség az optimális D-vitamin-szérumszint kialakulásához. Ezt a folyamatot a bőrpigmentáció és a kor mellett befolyásolja a földrajzi szélességi fok, az évszak és a napszak, a felhőzet, a légköri szennyeződés, a szabadban töltött idő, a fényvédő krémek használata,árnyékolás, a fedetlen bőrfelület stb.
Tíz-tizenöt perces, az arcot, végtagokat, vagy a hátat érő, nyári, nappali (10 és 15 óra közötti) napfény elegendő az optimális D-vitamin-szérumszint kialakulásához. A mi égövünkön a reggeli és délutáni, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugárzás D3-vitamin-képző hatása elenyésző. A szoláriumok által kibocsátott UV-A sugárzás nem alkalmas D3-vitamin képzésére.
Miért fontos a D-vitamin?
A D-vitamin legfőbb szerepe, hogy elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést. Újabban génregulátor szerepet tulajdonítanak neki, szabályozza a sejtek növekedését, befolyásolja az immunfunkciókat, az inzulin és a vérnyomás szabályozásában közreműködő enzim, a renin termelését, és az endokrin működést. Hiánya számos krónikus betegség kialakulásának a kockázata, amelyekről a későbbiekben olvashat.
D-vitamin szint ellenőrzése a vérben
A vizsgálathoz vérmintát vesznek, a D-vitamin a vérszérumból és a vérplazmából egyaránt mérhető. A D3-vitamin féléletideje a keringésben két nap, a szervezet két-három hónapig raktározza a zsírszövetekben.
Normál értéke: Egy egészséges felnőtt vérében a plazma D-vitamin [25(OH)D] értéknek optimális esetben 40 és 70 ng/ml (100–175 nmol/l) között kell lennie. A 30 és 40 ng/ml közötti érték alacsonynak tekinthető, 30 ng/ml alatt D-vitamin-hiányról beszélünk. A D-vitamin szintfelső határa 100-125 ng/ml fölött van, ennél magasabb koncentráció mellett már fennállhat a D- vitamin mérgezés veszélye.
A D-vitamin hatása szerteágazó
Ajánlott D-vitamin bevitel
Hazai javasolt D-vitamin adagok
A 2012-es „Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében” című állásfoglalás alapján a referencia értéket tízszeresére emelték a különböző életkorokban. Reprezentatív nagyságrendben Magyarországon eddig nem végeztek D-vitamin-szérumszintméréseket, ennek ellenére erősen valószínűsíthető, hogy a lakosság jelentős része, főleg télen-tavasszal D-vitamin hiányban szenved.
Magyarországon az egészséges, menopauza utáni nők között nyáron és ősszel 50%, télen éstavasszal 70% volt a D-vitamin-hiány.
1. táblázat D-vitamin-hiány megelőzésére javasolt D3-vitamin-dózisok Magyarországon
Korcsoport |
Egy napra javasolt dózis |
Biztonságosan bevihető mennyiségegy napra eső felső határa |
Csecsemők |
400–1000 NE |
1000 NE |
Gyermekek (1–6 év) |
600–1000 NE |
2000 NE |
Gyermekek (6 év felett) |
600–1000 NE |
2000 NE |
Serdülők |
800–1000 NE |
4000 NE |
Felnőttek |
1500–2000 NE |
4000 NE |
Elhízott felnőttek |
3000–4000 NE |
4000 NE |
Várandós nők |
1500–2000 NE |
4000 NE |
1 NE = 0.025 μg D3-vitamin
Külföldi kitekintés
A WHO a gyerekeknek (0 hónapostól 18 évig) és 50 év alatti felnőtteknek napi 5 μg (200 NE) bevitelét javasolja (beleértve a várandós és szoptató nőket), az 51-65 éveseknek 10 μg-ot (400 NE), és a 65 évesnél idősebbek számára 15 μg-ot (600 NE). Az amerikai Institute of Medicine of the National Academies (IOM) jelenleg napi 15 μg (600 NE) D-vitamin bevitelt javasol az 1-70 éveseknek (beleértve a várandós és szoptató nőket), és 20 μg- os (800 NE) napi adagot a 70 éven felülieknek.
Egy lengyel kutatókból és orvosokból álló testület 2013-ban közzétett „Gyakorlatiiránymutatások a D-vitamin pótlás, és a hiány kezelésére Közép-Európában – ajánlott D-vitamin bevitel a lakosságnak és a veszélyeztetett csoportoknak” című ajánlás, amely a magyar (2012), lengyel (2009) és német-osztrák-svájci ajánlásokra támaszkodva a magyar konszenzushoz hasonló dózisokat javasol.
2. táblázat. D-vitamin beviteli ajánlások összehasonlítása
Korcsoport |
WHO 2004 |
IOM 2010 |
Lengyel ajánlás, 2013 |
Csecsemők (0-12 hó) |
5 μg (200 NE) |
10 μg (400 NE) |
10.0 μg (400 NE) |
Gyermekek,serdülők (1–18 év) |
5 μg (200 NE) |
15 μg (600 NE) |
5.0–25.0 μg (600– 1000 NE) |
Felnőttek |
5 μg (200 NE) |
15 μg (600 NE) |
20.0–50.0 μg(800–2000 NE) |
51-65 évesek |
10 μg (400 NE) |
15 μg (600 NE) |
20.0–50.0 μg(800–2000 NE) |
65-70 |
15 μg (600 NE) |
15 μg (600 NE) |
20.0–50.0 μg(800–2000 NE) |
70 éven felülieknek |
15 μg (600 NE). |
20 μg (800 NE) |
20.0–50.0 μg(800–2000 NE) |
Várandós és szoptató nők |
5 μg (200 NE) |
15 μg (600 NE) | 37.5–50.0 μg(1500–2000 NE) |
A D-vitamin szint figyelembevételével a Nemzetközi Osteoporosis Alapítvány (IOF) 2010-benközzétett állásfoglalása szerint időseknél, 75–100 nmol/l D-vitamin-szérumszint elérése érdekében napi 20- 25 μg (800-1000 NE), rizikócsoportoknak napi 50 μg (2000 NE) D-vitaminbevitel ajánlott.
3. táblázat. IOF állásfoglalása az ajánlott D-vitamin bevitelről
Csoportok |
μg/nap |
idősek, szérumban 25(OH)D szint 75 nmol/L (30 ng/ml) eléréséhez |
20- 25 (800-1000 NE) |
megfelelő napsütésnek kitett egyének |
kevesebb mint 20 (800 NE) |
elhízottak, csontritkulásban szenvedők, nem megfelelő napsütésnek kitett egyének(intézményben élők, házhozkötöttek),felszívódási zavarban szenvedők, nem- európai lakosok, akiknél a nagyfokú D-vitamin hiány kockázata fennáll, mint Közel- Keleten és Dél-Ázsiában, vagy ilyen régiókból származó Európában élő bevándorlók |
50 (2000 NE) |
forrás: Táplálkozás Akadémia 7. évfolyam (mdosz.hu)