Sokan kelnek útra, idén nyáron talán külföld is lehet a végső utazási célpont. Az elmúlt időszakban sajnos korlátozva voltunk, korlátozott volt a lehetőség, hogy merre utazhatunk.

A vakcina megléte nem fogja automatikusan biztosítani a beutazás lehetőségét, mielőtt útrakelünk érdemes tájékozódni!

Egy igazán jól összeszedett lista, hogy melyik országban, milyen beutazási lehetőségek vannak: https://utazas-nyaralas.info/hova-lehet-utazni-koronavirus.html

Mit érdemes még ilyenkor magunkkal vinni az utazáshoz?

1. A rendszeresen szedett, legtöbbször vényköteles gyógyszereinket – például vérnyomáscsökkentő, szívgyógyszer, koleszterinszint-csökkentő, fogamzásgátló, inzulin stb. – soha ne hagyjuk otthon! Ezekből a gyógyszerekből a napokra kiszámolt, szükséges mennyiségnél mintegy egyharmadával többet vigyünk magunkkal, gondolva arra az esetre is, ha valamilyen oknál fogva nem sikerül időben hazautazni, akkor álljon rendelkezésünkre elegendő mennyiségű gyógyszer.

2. Sebfertőtlenítő. Baleset esetére legyen nálunk sebfertőtlenítő oldat, lehetőleg jódtartalmú vagy érzékenység esetén jódmentes változatban, továbbá kötszer, ragtapasz, fásli, csipesz és olló.

3. Kézfertőtlenítő. Az elsősegély csomagba mindenképpen ajánlott, de a mindennapokban is hasznos a kézfertőtlenítő gél, vagy egyesével csomagolt kézfertőtlenítő lapok.

4. Megfázás elleni szerek. Egy esetleges megfázás kezelésére vigyünk magunkkal lázmérőt, lázcsillapítót, C-vitamint, torokfertőtlenítőt, orrcseppet, köptetőt, köhögéscsillapítót és valamilyen gyulladáscsökkentő tartalmú készítményt, vagy ideális esetben egy kombinált készítménnyel akár az előzőket is kiválthatjuk.

5. Láz- és fájdalomcsillapító készítmény. Bármikor jöhet fejfájás, fülfájás, hőemelkedés stb. A választék nagy, és mindenkinek van egy (vagy családon belül akár több) jól bevált gyógyszere, amely hatásos szokott lenni ilyen helyzetben. Ha gyerekkel utazunk, a lázcsillapító szinte kötelező, és ne feledkezzünk meg a lázmérőről sem.

6. Görcsoldó. Különösen menstruációs fájdalmakkal küszködő hölgyek számára nagyon fontos lehet, de epe- vagy vesegörcsök esetén is jól jöhet.

7. Emésztőrendszeri problémák. Tájékozódjunk előre az úti célunkról, hogy iható-e a víz, mit ehetünk, és mit ihatunk anélkül, hogy napokig a mellékhelyiséghez lennénk kötve. Ha olyan területre megyünk, ahol ez problémát okozhat, fokozottan figyeljünk, tartsuk be a tanácsokat, és még a gyümölcsöt is palackos vízzel mossuk meg. Ha ez nem volt elég, akkor mindenképpen legyen nálunk hasmenés esetén alkalmazható készítmény, és nem árt, ha a bélflórát helyreállító szert is viszünk magunkkal. Aki szorulásra hajlamos, ne feledkezzen meg a hashajtóról sem, mert egy nyaralást tönkre tud tenni egy szorulás miatti hasgörcs is. Az arra érzékenyeknél jó ha van emésztést segítő, felfúvódás elleni és gyomorsavtúltengés elleni szer.

8. Hányinger és hányás elleni szer. Ha tudjuk, hogy van olyan egyén a családunkban, aki nem bírja az utazást, akkor biztosan nem felejtjük el a hányinger megelőzésére, csillapítására való gyógyszert. Akkor is lehetünk rosszul, ha más utazási formát választunk a megszokottól, például komp, hajó. Itt említenénk meg, hogy mindenképpen legyen nálunk megfelelő zacskó is, lehetőleg elérhető közelségben, hogy ha valaki mégis rosszul lenne, legyen mihez nyúlni.

9. Rovarcsípések, allergiás tünetek kezelése. Semmiképpen ne kalciumot tartalmazó pezsgőtablettával kezeljünk egy esetleges rovarcsípést vagy allergiás tünetet. Sajnos egy igen elterjedt, ám annál veszélyesebb tévhit, hogy a kalcium segíti elkerülni az allergiás reakciót. Sajnos egy ilyen esetben alkalmazott kalcium tartalmú szer, azt az érzést alakíthatja ki bennünk, hogy tettünk az ellen, hogy komoly baj legyen, ám ez sajnos nincs így. Használjunk antihisztamin-tartalmú készítményt belsőleg és külsőleg egyaránt, ha a helyzet azt kívánja. Súlyosbodó tünetek esetén pedig kérjünk azonnali orvosi segítséget (különösen ha a csípés a fejen, mellkason, nyakon történt).

10. Fényvédelem. Az életkornak és bőrtípusnak megfelelő napvédő krém vagy naptej, illetve napozás utáni krém és az esetleges napégés kezelésére szolgáló készítmény se maradjon otthon.

11. Védőoltás. Tájékozódjunk úti célunk esetleges kötelező vagy ajánlott védőoltásairól. A megfelelő védettség kialakulásához pedig időben olttassuk be magunkat és családtagjainkat, és az utazáshoz feltétlenül vigyük magunkkal az oltási könyvünket is.

(forrás-tocospatika.hu)

Bilac Harmony