Sok szülő találkozott már azzal a sokkoló élménnyel, hogy a hirtelen növekvő, vagy a sportoló gyermekénél kínzó és makacs könyök-, csukló-, boka, vagy leggyakrabban térdfájdalom alakul ki. Kiss Ágnes gyógytornász elmagyarázza, milyen esetekben és miért alkalmazható a kollagén gyermekeknél is.

Ijesztő tünet a gyermekkori ízületi fájdalom. Legfőbb oka, hogy az intenzív növés: a csont-, porc-, izomszövetek és ínak nem egyenletesen és nem egyszerre növekednek, nyúlnak. Ez feszültségeket (így fájdalmakat) okozhat az ízületekben” – kezdi a szakértő. Mint mondja, a testmagasság, a testsúly (izomtömeg) emelkedését a szervezet kollagén termelése sem követi mindig, így az ízületek „kenése” is elmaradhat a kívánatostól, ráadásul a sportoló gyermek intenzív mozgást végez, így az ízületek és porcok is jóval nagyobb terhelésnek vannak kitéve.

Mit tehetünk?

Amellett, hogy vigyázunk a gyermek észszerű fizikai állapotára és óvjuk az extrém terheléstől – a megfelelő kollagénpótlás is segíthet. „A kollagén – melyet a porcok „kenőanyagának” is neveznek – biztosítja az ízületek és a „szivacsszerű” porcok rugalmasságát. A rugalmasság növelésével a kollagén stabilabbá teszi a porcokat, így csökkenthetőek az ízületi fájdalmak és a sportsérülések esélye is kisebb” – magyarázza Kiss Ágnes.

A szakértő kifejti, a kollagént táplálkozással is pótolhatjuk, ám ez manapság nehézkes, hiszen érdemben az a porcokban, ínas húsokban található meg – melyet ma már gyermekeink általában ritkán fogyasztanak, ezért érdemes a kollagént inkább táplálékkiegészítő formájában pótolni.

Ma már számos kollagén készítménnyel találkozhatunk. „Az ún. „hidrolizált kollagének” (jellemzően porok, folyadékok) hatásosak lehetnek, fogyasztásuk azonban – különösen gyermekek esetében – körülményes és szinte minden esetben olyan adalékanyagokat is tartalmaznak, amire egy gyermeknek nincs szüksége. Ezért effektívebb lehet tiszta kollagén étrend-kiegészítőt használni, melyet patikában szerezhetünk be” – mondja a gyógytornász.

 

 

Itt tudod megrendelni!

Colafit® Junior 60 db kollagén-kocka csipkebogyó-kivonattal