A sáfrány(Crocus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó növénynemzetség, illetve a nemzetséghez tartozó egyes fajok összegyűjtött és fűszerként használt bibéjének elnevezése. Szárleveleik nincsenek, a keskeny tőlevelek és a néhány centiméteres szár csúcsán álló virág a föld alatti hagymából ered.
Mit kell tudni a sáfrány hatásáról?
Afrodiziákum
Egyre többet beszélnek szemvédő hatásáról is, kutatók úgy hiszik, eredményesen segíthet az öregedés okozta látáskárosodás megelőzésében, vagy, hogy jótékony hatással lehet a memóriára
A sáfrányt nemcsak a színe miatt hívják napfényfűszernek, hanem azért is, mert hozzájárulhat a stressz okozta kiegyensúlyozatlanság hatékony kezeléséhez
A sáfrányban sokféle hatóanyagot, többek között safranolt, krocilt és krocetint találtak, ezek antioxidánsok, amik hozzájárulnak a szabadgyökök és az oxidatív stressz elleni védekezéshez és fenntartják a szervezet egészséges egyensúlyát
A sáfrány segíti az emésztésünket, csökkenti a túlzott puffadással és gázképződéssel járó kellemetlenségeket, enyhíti a gyomorégést, és enyhe fájdalomcsillapító, görcsoldó hatásai is vannak