Rengeteg féle táplálékkiegészítőt szedünk, közte sok-sok vitamint. Tesszük ezt sokszor anélkül, hogy tudnánk pontosan, hogy az egyes vitaminok milyen folyamatokra hatnak szervezetünkben, hiányuk miért okoz problémát, vagy éppen mennyi az adott vitaminból az optimális mennyiség, amely jótékony hatást fejt ki és nem terheli túl a májunkat sem.

Néhány héttel ezelőtt éppen kezdtünk kilábalni a szezonális influenzajárványból, mikor hívatlanul megérkezett a hozzánk is a koronavírus.

A szakemberek a világjárvány kapcsán nem győzik hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, illetve az immunrendszer állapotának/reakciójának megerősítését.

A magas dózisú D3 vitamin immunrendszert támogató hatásai közismertek.

Jelen helyzetben a megnövekedett napsütéses órák száma is segíthet megfelelő mennyiségű D3 vitaminhoz jutni. Azonban nem ez az egyetlen vitamin, amelynek jelenléte szüksége sahhoz, hogy fertőzés esetén védekező rendszerünk optimálisan működjön.

Talán kevesebben tudják, hogy a B12 vitaminnak is nagyon fontos, az immunrendszert segítő szerepe van.

A B12 vitamin vízben oldódó, ami azt jelenti, hogy viszonylag könnyen „kimosódik” szervezetünkből, ha nem táplálkozunk megfelelően. Májunk ugyan raktárt képez belőle, mégis rendszeresen pótolnunk szükséges ahhoz, hogy a hozzá kötődő funkciók ne sérüljenek.

A B12 vitamin alap vázát úgynevezett „tetrapirol” gyűrű képezi, melynek centrumában kobalt található. Ezt a molekula formációt nagyon ötletesen használja ki a természet. Ha például erre a központi helyre a kobalt helyett magnézium kerül, akkor a növények zöld színét adó klorofil molekulát kapunk. Ha ugyanerre a helyre vas ion kerül, akkor pedig hemoglobinról beszélünk, amely vérünk vörös színét adja és melynek segítségével vérünk a létfontosságú oxigént szállítja.

Milyen működések köthetők a B12 vitaminhoz?

  • Vörösvérsejtek előállításában való részvétel
  • A folsav koenzimek előállítási ciklusában való részvétel
  • Normál idegképződés, mielináció
  • Metionin előállítása homociszteinből
  • Immunrendszerre gyakorolt hatás – a sejtes immunitásért felelős fehérvérsejtek felszabadulásában játszik szerepet, melyek az elsődleges védelmi vonalat képezik a fertőzések felismerésében és a megfelelő immunválasz elindításában.

A felsorolásból – mely a teljesség igénye nélkül készült – is látható, hogy milyen sokrétű a B12 vitamin hatása.

Fektessünk tehát hangsúlyt a B12 vitamin bevitelére. A táplálékok közül az állati eredetű élelmiszerek, első sorban, a tojás, a máj, a hús, a hal tartalmaz B12 vitamint.

Ha biztosak szeretnénk lenni a megfelelő mennyiség bevitelében, akkor érdemes olyan táplálék kiegészítőt választani, amely a B12 vitamint a szervezetben is megtalálható metolkobalamin formában tartalmazza.