A Derült égbolt vitaminja – A kezdetek…

A D-vitamin hiány csonttünetei már az ókorban ismertek voltak, azonban részleteiben csak1650-ben F. Glisson írta le.

A csukamájolajat (amely valójában a tőkehal májának olaja) hosszú időn keresztül gyógyszerként használták a D-vitamin hiány kezelésére, azonban először csak1824-ben D. Scheutte írta fel kezelésként.

A betegség első tudományos megközelítése McCollum és munkatársai nevéhez fűződik. 1914-ben vajzsírból egy zsírban oldódó alkotóelemet izoláltak, amelyet később „A-vitamin”-nak neveztekel. Az egészséghez szükséges zsírban oldódó alkotóelemek után kutatva Mellanby 1919-ben zsírszegény tejen és kenyéren élő kölyökkutyákon megfigyelte a csontbetegség kialakulását. A táplálékhoz hozzáadott vajzsír, vagy csukamájolaj csökkentette a betegség kifejlődését.

A kulcskísérletet 1922-ben McCollum és munkatársai végezték, amikor megfigyelték, hogy a felhevített tőkehalmájolajban az oxidáció során az A-vitamin megsemmisül, de a csont növekedéséért felelős alkotóelem nem. Ezt a hőálló, zsíroldékony alkotóelemet D-vitaminnak nevezték el. Időközben, egy teljesen más gyógymód látott napvilágot a D-vitamin hiány kezelésére. 1921-ben Hess and Unger megfigyelték, hogy „ a D-vitamin hiány előfordulása szoros összefüggést mutat a napfény szezonális változásával”. Chick és munkatársai az előbb említettek alapján azt állították, hogy a napfénnyel ugyanolyan jól lehet kezelni a D-vitamin hiányt, mint a csukamájolajjal.

D-vitamin meghatározása és formái

A D-vitamin a szteroid hormonok családjába tartozó vitamin és ugyanakkor aktív hormon, amely zsírban oldódik és hővel szemben ellenálló. A napfény ultraibolya (UV) komponensének hatására az emberi szervezetben is képződik a bőrben lévő 7-dehidrokoleszterinből, amely a bélben szintetizálódik koleszterinből. A növények ergoszterinjéből ugyancsak az UV sugárzás hatására jön létre D-vitamin. Így két formáról beszélhetünk:

  • D2-vitamint (ergokalciferol), a táplálékkal vesszük fel.
  • D3-vitamin (kolekalciferol), amely a bőrben napfény vagy mesterséges besugárzás hatására keletkezik az előanyagából, a 7-dehidrokoleszterinből, illetve a táplálékkal jut be a szervezetbe.Az állati eredetű élelmiszerek D3- és D2-vitamint, a növényi eredetűek D2-vitamint tartalmaznak.

A D3-vitamin-képzés az életkorral jelentősen csökken, a fiatalok bőrében a D-vitamin szintézis kb. kétszer olyan intenzív, mint az idősekében. Fekete bőrszínűeknél öt-tízszer több napsugárzásra van szükség az optimális D-vitamin-szérumszint kialakulásához. Ezt a folyamatot a bőrpigmentáció és a kor mellett befolyásolja a földrajzi szélességi fok, az évszak és a napszak, a felhőzet, a légköri szennyeződés, a szabadban töltött idő, a fényvédő krémek használata,árnyékolás, a fedetlen bőrfelület stb.

Tíz-tizenöt perces, az arcot, végtagokat, vagy a hátat érő, nyári, nappali (10 és 15 óra közötti) napfény elegendő az optimális D-vitamin-szérumszint kialakulásához. A mi égövünkön a reggeli és délutáni, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugárzás D3-vitamin-képző hatása elenyésző.

A szoláriumok által kibocsátott UV-A sugárzás nem alkalmas D3-vitamin képzésére.

Miért fontos a D-vitamin?

A D-vitamin legfőbb szerepe, hogy elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést. Újabban génregulátor szerepet tulajdonítanak neki, szabályozza a sejtek növekedését, befolyásolja az immunfunkciókat, az inzulin és a vérnyomás szabályozásában közreműködő enzim, a renin termelését, és az endokrin működést. Hiánya számos krónikus betegség kialakulásának a kockázata, amelyekről a későbbiekben olvashat.

D-vitamin szint ellenőrzése a vérben

A vizsgálathoz vérmintát vesznek, a D-vitamin a vérszérumból és a vérplazmából egyaránt mérhető. A D3-vitamin féléletideje a keringésben két nap, a szervezet két-három hónapig raktározza a zsírszövetekben.

Normál értéke: Egy egészséges felnőtt vérében a plazma D-vitamin [25(OH)D] értéknek optimális esetben 40 és 70 ng/ml (100–175 nmol/l) között kell lennie. A 30 és 40 ng/ml közötti érték alacsonynak tekinthető, 30 ng/ml alatt D-vitamin-hiányról beszélünk. A D-vitamin szintfelső határa 100-125 ng/ml fölött van, ennél magasabb koncentráció mellett már fennállhat a D- vitamin mérgezés veszélye.

Folytatás következik!

Forrás: Táplálkozás Akadémia Hírlevél

 

Ez a webhely funkcionális sütiket és külső szkripteket használ az élmény javítása érdekében.
Elfogadás
Szükséges, funkcionális
WordPress
Az oldalak közti funkciók alapvető működéséhez.
Cookie betöltés státusz tárolása.
A korábban elfogadottok cookiek státuszának tárolására.
A WordPress cookie-k beállítására való képességének vizsgálatához.
Bejelentkezéskor a hitelesítési adatok tárolására.
Védelmet igyekszik biztosítani heckerekkel szemben.
Mikor és ki van bejelentkezve.
Az Ön egyéni felhasználói azonosítója, ezzel testreszabhatja az adminisztrációs felület nézetét, és esetleg a webhely felületét is.
A wp-settings-[UID] beállításának időpontja.
A blogodhoz történő hozzászólás előadója.
A blogodhoz történő hozzászólás email címe.
A blogodhoz történő hozzászólás előadójának honlapcíme (ha meg lett adva).
A lefordítható karakterláncok nyelvének tárolásához.

Bővebben


WooCommerce
Egyedi felhasználói azonosító tárolása.
Segít a WooCommerce-nek meghatározni, hogy mikor változik a kosár tartalma.
Segít a WooCommerce-nek meghatározni, hogy mikor változik a kosár tartalma.
Egyedi kód minden vásárlóhoz, az adatbázisban az egyes vásárlók kosáradatainak megtalálásához.
Legutóbb megtekintett termékek tárolására.
Elvetett bolti közlemény, figyelmeztetés tárolására.
Ez(ek) a sourcebuster sütik a látogatás forrásának azonosítására szolgálnak, és a felhasználói műveletekre vonatkozó információkat tároljaák cookie-ban. Ezek analitikai és viselkedési sütik, amelyet a webhely látogatói élményének javítására használnak.

Bővebben itt és itt


WordFence
Ezt a cookie-t a Wordfence tűzfal használja az aktuális felhasználó képesség-ellenőrzésére a WordPress betöltése előtt.
Ez a cookie arra szolgál, hogy értesítse a Wordfence adminisztrátorát, ha egy rendszergazda új eszközről jelentkezik be.
A Wordfence egy olyan funkciót kínál a webhely látogatóinak, amellyel megkerülheti az országblokkoló funkciót egy rejtett URL elérésével. Ez a cookie segít nyomon követni, hogy kinek kell engedélyeznie az országblokkoló funkció megkerülését.
Azoknak a felhasználóknak, akik bejelentkezéskor 2FA-t használnak, ez a cookie lehetővé teszi számukra, hogy ugyanazzal a böngészővel jelentkezzenek be, anélkül, hogy minden alkalommal 2FA-t kellene használniuk, legfeljebb 30 napig.

Bővebben

Google sütik
Hozzájárulást állít be a hirdetéssel kapcsolatos felhasználói adatok elküldéséhez. Bővebben
Beállítja a személyre szabott hirdetésekhez való hozzájárulást. Bővebben
Nincs lehetőség hirdetésekkel kapcsolatos új cookie-k írására.
Nem olvashatók a belső felektől származó meglévő hirdetési cookie-k.
A kérelmek küldése egy másik domainen keresztül történik a korábban beállított, harmadik féltől származó cookie-k kérelemfejlécben történő küldésének elkerüléséhez.
A Google Analytics nem ír és nem olvas Google Ads-cookie-kat, és a Google-jelek funkciói nem gyűjtenek adatokat az ilyen forgalomról.
A rendszer gyűjti az oldal teljes URL-címét, beleértve hirdetéskattintási információkat az URL-paraméterekben (pl. GCLID/DCLID). A hirdetéskattintási információkat a rendszer csak a hozzávetőlegesen pontos forgalomméréshez használja fel.
Az IP-címeket az ország meghatározásához használjuk, de a címeket soha nem naplózza a Google Ads és a Floodlight rendszere – a begyűjtésük után azonnal töröljük őket. Megjegyzés: A Google Analytics a normális internetes kommunikáció részeként gyűjti az IP-címeket. További információ az IP-címek Google Analytics szolgáltatásban végzett maszkolásáról Bővebben
Tiltása esetén a rendszer cookie-t nem tartalmazó pingeket küld a Google Analytics számára. Nem kerül sor Analytics-cookie-k beállítására, elérésére és olvasására az eszközön. Ennek következtében a cookie-t nem tartalmazó pingek anonimizált, nem azonosítható Google Analytics-események. Bővebben
Egyéb
Hirdetési kampányok célközönségének mérése, optimalizálása és kiépítése.