Sokakban felmerül manaspság érdemes-e nagydózisú D-vitamint fogyasztani.
A felesleges vitaminfogyasztásról sok cikket olvashatunk. Összeszedtük, mit lehet tudni a D-vitamin-ról!
D-vitamin: A D-vitamin szervezetünk egyik legrégebbi vegyülete, melyre szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van. A D-vitamin zsíroldékony vitamin, más néven: kalciferol.
Ez a vitamin képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. A D1-, D2- és D3-vitaminok tartoznak a D-vitamin gyűjtőnév alá, közülük a szervezet számára legjobban felhasználható forma a D3-vitamin. A napfényen kívül tápálálékkal is bevihető a szervezetbe.
Milyen ételek tartalmaznak D-vitamint?
- Lazac
- Szardínia
- Gabona- félék
- Tojás
- Hal
- Gomba
- Narancs (leve)
Milyen kérdések merülhetnek fel bennünk D-vitamin kapcsán?
Számos étel tartalmaz D-vitamint, ám kérdéses megfelelő mennyiségben tudjuk-e bevinni a szervezetünkbe? Pontosan milyen mennyiségben van szükségünk D-vitaminra? Nagy dózisú D-vitaminra szükségünk van?
Mik a leggyakoribb jelei a D-vitamin hiánynak?
- fáradékonyság
- izomgörcsök
- izületi fájdalmak
- gyakori megbetegedés
- csonttörés előrfordulása
Miért érdemes magas dózisú D-vitamint szedni? Lehetséges a D-vitamin túladagolás?
A D3 vitamin túladagolástól való félelem teljesen alaptalan. Éveken keresztüli naponta több mint 10.000 NE D3 vitamin volna képes túladagolást okozni, de ez a dózisbevitel gyakorlatilag képtelenség.