A gyermekvállalás és a várandósság mindig izgalmas és egyben várakozással teli események életünkben. Azonban az izgalmat jó értelemben szoktuk használni ebben a kontextusban. Senki nem kívánta magának ezt a vészterhes és félelemmel, bizonytalansággal teli járványos időszakot.

A vélemények megoszlanak arról, hogy az immunrendszer „megerősítése” mennyire hatékony vagy sem, a jelenlegi helyzetben.

Mindenesetre leszögezhetjük, hogy a vitaminokra kiéheztetett szervezet esendőbb, fogékonyabb lehet bármely fertőzéssel szemben.

A várandósság idején fokozott figyelmet kell fordítanunk arra, hogy szervezetünkben megfelelő mennyiségű vitamin álljon rendelkezésre.

Különösen azért fontos átgondoltan gondoskodni a vitamin szükséglet beviteléről és pótlásáról, mert nem csak a saját testünk, hanem a testünkben fejlődő élet is igényt tart ezekre az életfontos anyagokra. Sőt, a magzat „önző módon” fel is veszi az anya szervezetéből a számára szükséges anyagokat és ekkor nem veszi figyelembe, hogy az anya szervezetében akár hiányállapotot is előidézhet.

  • A D vitamin immunrendszert támogató, valamint a csontok és a fogazat fejlődésére gyakorolt hatása közismert, azonban ezen kívül, más élettani folyamatokhoz is elengedhetetlen a jelenléte.
  • A B12 vitamin szerepe – talán nem is gondolnánk – de még érdekesebb az immunrendszer optimális működését támogató hatásában. Segíti azoknak a sejteknek a felszabadulását, amelyek az elsődleges védelmi vonalat képezik egy vírus vagy egy bakteriális fertőzéssel szemben. Fordítsunk figyelmet arra is, hogy lehetőleg olyan készítményt fogyasszunk, amely a B12 vitamin aktív, a szervezet számára azonnal felhasználható formáját, metilkoblamint tartalmaz.
  • A C vitamin fontos szerepét se felejtsük el. Mindennapi bevitele azért is elengedhetetlen, hiszen egy vízben oldódó vitaminról van szó, úgy, mint a B12 vitamin esetén.

A multivitaminok használhatóak, azonban számolnunk kell akkor más B vitaminok esetleges étvágy növelő hatásával is, valamint avval, hogy az adott készítmény ugyan tartalmaz több féle vitamint, de nem abban a mennyiségben, mint amit a terhesség és jelen helyzetben a megelőzés miatt szükséges lenne elfogyasztani.

Cefavit® D3 7.000 I.E. vitamin

Cefavit® B12 vitamin