A sáfrányt a fűszerek királyának is nevezik, nézzük miért?

A sáfrány magas ára két dologgal magyarázható. Először is nagyon munkaigényes a termesztése, másodszor a gyógyító és kulináris tulajdonságai a fűszerek között egyedülállóak. A valódi sáfrány soha sem lehet olcsó. Az olcsó változatokban kurkumát, körömvirágot vagy sáfrányos szeklicét  árulnak, amelyek nem rendelkeznek a sáfrány csodálatos tulajdonságaival.

A lelkiismeretlen kereskedők sáfrányát boríthatja glicerin réteg a súly növelése céljából. A sáfrány nem tárolható sokáig, ezért nincs értelme egyszerre sokat vásárolni belőle.
A legnagyobb sáfránytermelő  Spanyolországban kétféle sáfrányt, a  Crocus Coupet és a Superiort különböztetnek meg. Az előbbi értékesebb, mert a bibeszál felső részét tartalmazza, amely a legaromásabb, az utóbbihoz a teljes bibeszálat veszik ezért nem annyira intenzív az aromája és a színe. Spanyolországban parázs felett szárítják a sáfrányt, ettől kicsi füstös ízt kap.

A kasmíri sáfrányt India északi területein, Kasmir államban termesztik. Az Indiai sáfrányfeldolgozás jelentősen különbözik a világ más tájain szokásos modernebb módszerektől. Az Indiai sáfrányszedési tradíciók szerint a bibeszálat teljesen felhasználják, és természetes módon szárítják a napon. A sáfrányt vízbe téve szortírozzák. A víz aljára merülő szálak a legjobb minőségűek, az úszkáló szálak a gyengébbek. A kasmíri sáfránynál  három minőséget különböztetünk meg: az első a Shahi, a második a Mogra, a harmadik a Lachha. Ma már nem olyan jelentős a sáfránytermelése Kasmirnak (6 tonna körüli) ezért gyakran csempészett Iráni sáfrányt adnak el Kasmiriként.
Az iráni sáfrány adja a világ termelésének 81 %-át. Különös figyelmet szentelnek a termés szárításának, mivel ettől függnek a kész fűszer ízbeli tulajdonságai. Az Iráni sáfrány rendelkezik a legjobb festőhatással.

A buddhista szerzetesek ősidők óta ezzel a növénnyel festették ruházatukat. Sziddhárta Gautama Buddha távozása óta a lámák, és szerzetesek,  sáfrányszínű öltözetet hordanak. A sáfrány nem csak meleg telített színt ad az anyagnak, hanem szimbolizálja a lelki energiák magas szintű koncentráltságát.
1963- óta minden év októberében a spanyolországi Consuegra városában megrendezik a „Sáfrány fesztivált” (Saffron Rose Festival in Consuegra) a fesztivál szimbóluma természetesen a krókusz virág. Ebben  a történelmi régióban gyűjtik a spanyol sáfránytermés 90%-át, ezért a helyi lakosok számára rendkívül nagy a sáfrány jelentősége. A fesztivál alatt különböző versenyek vannak a sáfrány termeléssel, és felhasználással kapcsolatosan. A vendégek megtekinthetik a sáfrányföldeket, és megkóstolhatják a számos sáfránnyal készült ételt és süteményt élükön a híres paelával.

(valodisafrany.blog.hu)