Megérkeztek az első meleg napok, szinte már úgy érezzük, hogy levetnénk magunkról a kabátot is. Ez igazán csalóka tud lenni így a tél vége  felé, hiszen a hőmérséklet ingadozás nem ritka- egyik nap még fagy van, másik nap már +8 fok.

Télen igyekszik mindenki több vitamint pótolni, hiszen a rendelkezésre álló – tényleges vitamin értékkel bíró élelmiszerek, gyümölcsök sokkal kisebb számban vannak jelen.

Február végére, aki ezt nem rendszeresítette, még inkább úgy érezheti, hogy szervezete kimerült, eljön a tavaszi fáradtság ideje.  A szerotonin képződését a fény fokozza. A tél hosszú szürkesége után jelentős szerotoninhiány alakul ki szervezetünkben, amely a tavaszi napsütés hatására, csak lassan és fokozatosan pótlódik. Az alacsony szerotoninszint depressziót, szomorúságot okoz. A hormonok példáján láthatjuk, hogy a „téli időszámításra” beállított biológiai óránk csak nehézkesen képes átállni a tavaszi fényviszonyok diktálta gyorsabb ütemre.

A tavaszi kimerültségért azonban nem csupán a hormonszintek változása a felelős, hanem a hideg hónapokban megszokott étrend is.

A téli táplálkozás általában zsírban gazdag és kalóriadús, a nyárhoz viszonyítva kevesebb friss gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztunk, és így előbb utóbb ásványi só- és vitaminhiány alakul ki.

Mit tehetünk ilyenkor?
  • egyre változatosabb- zölségben és gyümölcsben gazdag étkezés! (fedezzük fel a helyi gyümölcsösöket!)
  • mozgás- irány ki a szabadba, hosszú séták, futás, kerékpározás!
  • vitaminok folyamatos pótlása! Amíg tart ez a vírus örület, célszerű továbbra is pótolni a vitaminokat.