Már az ókori Egyiptomban is ízesítettek vele leveseket, szószokat, afrodiziákumként ismerték, Zeusz ágya körül állítólag sáfrány virágzott a Hérával való menyegző után. Az ókori Rómában, ha valaki különösen vidáman és önfeledten viselkedett, azt mondták rá: sáfrányágyon aludt. Ez volt a fűszerek fűszere, festettek vele arcot, hajat, ruhákat és vallási rituáléknak is fontos része lehetett, parfüm is készült belőle. Nagy Sándor még a bort is sáfránnyal ízesítette, Kleopátra pedig sáfránnyal illatosított vízben fürdött. A középkorban a sáfrányhamisítók büntetése megégetés vagy élve eltemetés volt. Mátyás királyunk idejében a gyömbér és a bors mellett a legfontosabb fűszerként ismerték.

A sáfrány szálakat összetörve meleg vízbe helyezzük, és az így ízesített folyadékot hozzáadjuk az elkészítendő ételhez a receptünk szerint. Szárítsuk meg a sáfrányt a sütőben, és utána összedörzsölve azoonal az ételünkbe is szórhatjuk. A szálak sötét narancsszínűekre változnak a szárítás után. Egy késhegynyi elég egy négy személyes ételadag befűszerezéséhez.

A sáfrány főzés hatására veszít ízéből és aromájából, adjuk a főzési folyamat végén az ételhez. Különleges tea készíthető sáfrány és gyömbér segítségével.

A sáfrányban számos, az egészségünk szempontjából hasznos hatóanyag található, többek között crocin, crocetin, safranal és kempferol is. Ezek antioxidánsok, tehát hozzájárulnak a szabad gyökök és az oxidatív stressz elleni védekezéshez. Magas antioxidánstartalmának köszönhetően a sáfrány a daganatos betegségek ellen is segíthet védelmet nyújtani.

Hozzájárulhat az étvágy mérsékléséhez, ezáltal hosszabb távon alkalmazva a súlyfelesleg apadását is segítheti. Egy tudományos kísérlet eredménye szerint azok a nők, akik sáfránytartalmú étrendkiegészítőket szedtek, sokkal jelentősebb súlyfeleslegtől szabadultak meg nyolc hét alatt, mint placebót kapott társaik. A tudósok szerint vércukrunknak is jót tesz egy kevés ebből a fűszerből. Erre diabéteszes egereken végzett kísérletek és egyéb klinikai tesztek után következtettek, de embereknél további vizsgálatokra van szükség. A tudósok szerint a sáfrány antioxidánsai révén hozzájárulhat a kognitív képességek és a memória javításához Alzheimer-kórban szenvedő felnőtteknél.

CEFASAFRA®