Székrekedéssel küszködik régóta? Szinte hashajtókon él? Könnyebben szeretne megkönnyebbülni? Az erőlködéstől már aranyér problémák is felléptek. Ideje tenni ellene! Hosszú távon a hashajtó termékek sem nyújtanak megoldást. Nézzük milyen lehetőségek vannak még!

5 tanács mivel tudna ezen segíteni!

  1. Rendszeres folyadékfogyasztás! 

Sok esetben a kevés bevitt folyadék az oka annak, hogy nehezebben tud a bél ürülni. Mit tehetünk ennek érdekében? Minimum napi 2 liter folyadékot vigyünk be. Ez a folyadék ne kávé ,leves legyen, hanem ásványvíz vagy csapvíz.

     2. Bőséges rostbevitel! 

Nem tudunk eleget beszélni arról, hogy milyen fontos a megfelelő zöldség -és gyümölcsfogyasztás! Kétféle rost létezik: oldható és oldhatatlan. Mindkettő megtalálható a növények nagy részében. Az oldható rost segít elnyelni a koleszterint emésztés során, az oldhatatlan rost pedig nem képes felszívódni, így változatlan formában jut a belekbe. Mindkét rost különösen hasznos a székrekedés megszüntetésére és az emésztés helyreállítására. Ha nem fogyasztunk elég rostot, akkor az székrekedéshez vezethet. Az egészséges étrendnek 20-35 gramm rostot kell tartalmaznia naponta. A magas rosttartalmú ételek közé tartozik a teljes kiőrlésű tészták, a zabpehely, a bab, a borsó és más hüvelyesek.

  3. Rendszeres mozgás! 

A rendszeres testmozgáson itt nem a minden napi életünket kísérő mozgást értjük. Azaz nem elég elsétálni a boltba, munkahelyre, iskolába! Fontos a tervezett, izzadással járó mozgás, amelynek intenzitása változhat. Heti 3 intenzív mozgás ajánlott, de az sem baj ha 4 alkalommal sikerült kimozdulnunk. (intenzív séta, emelkedőkkel ellátott helyen, saját testsúlyos mozgások, kocogás, kerékpározás- minimum 4-5 km/ nap, squash, spioning, crossfitt…stb.)

Laxanorm csepp