Maszk – FFP2 (5db / csomag)

600 Ft

A koronavírus világjárvány miatt mindannyian aggódunk saját és szeretteink egészségéért és biztonságáért. A védekezés egyik módja, hogy az orrunkat és szánkat befedő maszkot hordunk. Ugyanakkor rengeteg egymásnak ellentmondó hír kering ezekkel kapcsolatban.

További fontos információk:

 • a maszk higiéniai termék, mely nem visszaváltható
 • a maszk nem sterilizáltan van kiküldve (Rovitex és KN95),
 • a használat megkezdése előtt fertőtleníteni érdemes
 • a maszk nem nyújt 100%-os védelmet, de használatával csökkenthető a fertőzés esélye
 • a maszkot 4 óránként (vagy ami igaz rá) cserélni/fertőtleníteni kell

Elfogyott

Leírás

Milyen maszkot válasszak?

A mindennapi életben szinte minden olyan eszközt, ami az orrukat-szánkat fedi maszknak hívjuk. A különbség abban, hogy egyik-másik milyen védelmet nyújt óriási.

Az un. sebészi maszkok a viselője számára nagyon korlátozott védelmet jelentenek, csak a környezetre nézve nyújt némi védelmet. A közhidelemmel ellentétben a sebészi maszk viselőjét nem védi a maszk. A piacon kapható maszkok jelentős többsége semmilyen biztonságossági besorolást nem kap.

Ezzel szemben például a KN95 besorolású (európai megfelelője FFP2) arcmaszk:

 • szorosan illeszkedik az archoz
 • a szelep nélküli kivitel a be- és kilégzés során áramló levegőt is megszűri
 • helyes használat mellet megvédik a viselőjét (a besorolás szerinti mértékig)

A KN95 maszk viselését javasolták a korábbi un. SARS (mostani COVID 19 koronavírusoshoz hasonló fertőzés) járvány idején.

Mit jelent az N95 illetve a KN95?

Az N95 egy standard szerinti besorolás, amit az USA-ban használnak. Azt jelenti, hogy minden olyan részecskét, aminek az átmérője 0,3 mikron vagy ezt meghaladja, a szűr kiszűri legalább 95 százalékban. Az európai standardben ez az FFP2-nek felel meg, ami legalább 94 százalékos kiszűrési adatot határoz meg. A KN95 elnevezést Kínában használják ez teljes mértékben megfelel az N95 standardnek.

Szelepes vagy nem szelepes maszkot vegyek?

A szelep előnye abban mutatkozhat meg, hogy a könnyebben kap levegőt a viselője. Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal is, hogy a szelepes maszk kevésbé védi meg a környezetet a viselője által kilégzett levegőtől, hiszen a szelep kilégzéskor kinyit.

Elegendő-e a coronavírus megszűréséhez a KN95 maszk?

A jó minőségű KN95 maszkok képesek a 0,3 mikronnál kisebb részecskéket is megszűrni. A coronavírus mérete 0,06-1,5 mikron között változik. Vannak adatok arra vonatkozóan, hogy a KN95 besorolású maszkok 0,3 mikronnál kisebb részecskéket is meg tudnak szűrni.

Arcmaszkok viselésével kapcsolatos kockázatok

 1. Az arcmaszk nem ad védelmet, ha nem fekszik fel megfelelően az arcra
 2. Az arcmaszk első részének – itt halmozódhatnak fel a vírusok – érintésével, tapogatásával a kézre onnan bárhova eljuthatnak a vírusok
 3. Felesleges kockázatot vállalhat valaki, hiszen azt gondolhatja, hogy a maszk megvédi minden fertőzéstől. A legbiztosabb védekezés a távolságtartás.

Használhatom-e a maszkomat az ajánlott egy napos viselésen túl?

Tudományos igényességgel vizsgálták meg a kérdést, azt találták, hogy ugyan veszítenek a hatékonyságukból a maszkok, de még mindig megmarad a szűrőképességük. A nagy kérdés azonban az, hogy hogyan lehet fertőtleníti az arcmaszkokat? javasolt megoldások:

 • 70 celsius fokon 30 perc alatt biztosan elpusztulnak a vírusok
 • gőzőlés 10 percen át
 • UV fény megfelelő ideig alkalmazva elpusztítja a vírusokat anélkül, hogy tönkretenné a maszkot

nem megfelelő megoldás: mosás, alkoholban áztatás.

Tanúsítvány: ec-certificate.pdf

Egészségügyi teszt: coa-200330.pdf

Használati utasítás: leiras-hasznalati-utasitas.pdf

További információk

Kiszerelés

5db